Van plan om lekker te sporten deze zomer?

07-06-2022

Bent u van plan om deze zomer lekker te gaan sporten?  Wij hebben een tip voor u! Kijk kritisch naar de inname van sportdranken. Kan u daar wat in minderen, zonder dat het ten koste gaat van uw prestatie? Dan voorkomt u schade aan uw gebit. Als voorbeeld zou u vaker uw bidon kunnen vullen met water in plaats van sportdrank, wanneer u een rustige training hebt gepland.

Risico van sportdrankjes op het gebit

Sportdrankjes (zoals AA Drink) kunnen het risico op tandbederf of tandvleesaandoeningen na verloop van tijd verhogen. Suiker is een primaire voedselbron voor de bacteriën die een tandvleesinfectie kunnen veroorzaken. Ze produceren ook zuur, dat bij hoge concentraties het tandglazuur kan aantasten en tot tandbederf kan leiden.   

Toch een sportdrank gebruiken?

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om het schadelijke effect na het nuttigen van zo’n sportdrankje te minimaliseren.  

Spoel uw mond na het consumeren van sportdrank

Spoel uw mond of drink een aantal slokken water na het consumeren van een sportdrank. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de zuren direct worden weggespoeld. Uw speeksel doet dan het laatste beetje, waardoor er veel minder kans is op het beschadigen van uw gebit.  

Speeksel zorgt ervoor dat zuren worden afgebroken in de mond, zodat de schade aan uw tanden wordt beperkt. Het duurt echter even voordat dit helemaal verwerkt is. Elke keer wanneer u een slokje van uw sportdrank neemt, moet uw speeksel als het ware opnieuw beginnen. 

Niet direct tandenpoetsen na sportdrank

Zuren maken het glazuur op uw tanden zachter. Hierdoor kan het poetsen van uw tanden binnen een uur na het drinken van sportdrank ervoor zorgen dat er een piepklein laagje van het glazuur wordt weggepoetst. Wacht dus altijd tot het speeksel z’n werk heeft gedaan om de zuren in de mond te neutraliseren.

Preventie

Voor sportievelingen die veel sportdrank verbruiken, is een bezoek aan de tandarts een absolute aanrader ter controle van mogelijke schade.

We wensen u een fijne en sportieve zomer toe!